2011-06-03 10:32:47• hírek • Szatmár.ro

Kormánybizottság bírálná felül az utcák elnevezését

Komoly visszalépést jelentene a kisebbségi politikában, illetve a decentralizáció terén az utca- és intézmények átnevezéséről szóló törvénymódosítás, amelyet a szociál-demokrata párti Olguţa Vasilescu szenátorasszony nyújtott be a Szenátusba, s amelyet a hét elején tárgyaltak a felsőházban.

A tervezet értelmében létrehoznának egy kormánybizottságot, amely megvizsgálná, adott esetben pedig felülbírálhatná vagy éppenséggel megvétózná az önkormányzatok névadási határozatait, legyen az utcanév, tanintézmények, egyéb intézmények elnevezése. A furcsasága a módosításnak, hogy kizárólag abban az esetben kellene elküldeni a kormánybizottságnak a névmódosításról szóló határozatot, ha az eddigi román neves személyiségekről, kulturális eseményekről stb. történne a változtatás a világirodalom alakjaira, eseményeire, illetve ugyanez lenne az eljárás az új nevek esetében is. A politikai alapon kinevezett bizottság nem ismeri a kisebbségi kultúrát, nem ismerheti a helyi viszonyokat.
Az RMDSZ-es honatyák körében nagy felháborodást váltott ki a tervezet.

Günthner Tibor RMDSZ-es szenátor fel is szólalt ellene. Felszólalásában hangot adott, hogy az ilyen jellegű nacionalista megmozdulásokkal szemben a 2008-as parlamenti választásokon a román nép már véleményt nyilvánított, s az ilyen politikusokat egyszerűen „kiszavazta" a Nép Házából. Csalódottságát is kifejtette, hogy ennek ellenére időnként nacionalista próbálkozások ütik fel a fejüket. Hozzátette, hogy a rendszerváltás előtt létezett egy névadási tendencia, mely szerint ugyanarról a személyekről nevezetek el több településen is utcákat, intézményeket. A jelenlegi tendencia szerint az új utcákat, intézményeket az adott településhez kötődő hírességekről nevezik el.

A szenátor szerint a módosító indítvány elsősorban a kisebbségi kultúrák és történelmi személyek ellen irányul, hiszen román hírességről románra való változtatás esetén nem kell a kormánybizottság jóváhagyása. Emellett értetlenül állt e módosítással szemben, hiszen egy 2002-ben, ugyancsak a szociál-demokrata párt által hozott törvényt változtatna meg, amelyben a névadás elbírálását egy megyei szakértő bizottságra bízta, s amely eddig jól működött.
A szenátusban kevesebben voltak a módosítást elutasítók, így átkerült a képviselőház elé, ahol még esély van arra, hogy elutasítsák, s ezzel egy időben megállítsák a kisebbségellenes megmozdulást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: